Rasco Sportponies

Rubina Juver

Nimi Rotu, sukupuoli, syntymäaika Väri, säkäkorkeus
Rubina Juver VH14-061-0147 lewitzer, tamma, s. 22.09.2014 (11-vuotias) ruunikonkirjava, 148 cm
Koulutustaso Omistaja Kasvattaja
re 120 cm (estepainotteinen) Rasco Sportponies (VRL-06725) Julius Garver

Rubina on saavuttanut maksimitasonsa porrastetuissa estekilpailuissa (vt. 7).

Hoitaessa Rubina on rauhallinen eikä säädä mitään ylimääräistä. Ei se nyt ihan tattina paikallaan seiso, mutta muuten se on ihmisen ollessa karsinassa varovainen, etenkin jos kyseessä on pienikokoinen tyyppi. Satulavyötä kiristäessä tamma saattaa näyttää hieman hapanta naamaa, joten se olisi hyvä tehdä rauhallisesti ja mahdollisimman hellästi. Liian hellä harjaus saattaa toisinaan kutittaa tammaa, joten on hyvä käyttää ihan reiluja otteita eikä kaikista pehmeintä vaihtoehtoa harjoista. Taluttaessa Rubina kävelee kuuliaisesti vieressä taluttajan haluamassa tahdissa. Eläinlääkärin ja kengittäjän seurassa tamma käyttäytyy moitteettomasti, eikä vesikarsinat sun muut tuota myöskään kokeneelle kilpaponille minkäänlaisia reaktioita.

Ratsastaessa Rubina on melkoisen eteenpäinpyrkivä, eikä ainakaan esteiden ollessa näköpiirissä ole kertaakaan tullut vastaan tilannetta, että tammaa olisi saanut komentaa eteenpäin pidättelemisen sijaan. Puomityöskentely on varsin ärsyttävää Rubinan kanssa, sillä se usein alkaa vänkäämään ainakin jollain asteella vastaan, jos tempon pitäisi olla suht alhainen. Esteitä, jopa pieniäkin se kuitenkin kunnioittaa sen verran, ettei se ihan holtittomasti ryysi niiden läpi. Myös ravipuomit onnistuvat suhteellisen hyvin. Isommilla esteillä Rubinan kanssa on ilo tehdä työtä, sillä se on niin helppo ratsastaa. Ratsastajan taitotason tulee olla suunnilleen se, että ohjaus on kunnossa, kun hänet voisi laittaa Rubinan kanssa metrin radalle ja tamma hoitaisi homman kotiin.

Kilpailupaikalla Rubina on kokoajan valppaana ja se onkin usein kilpailupäivän jälkeen melko väsynyt. Radalla se kuitenkin kaivaa esiin ihan uuden vaihteen eikä minkään asteisesta herpaantumisesta voi edes puhua! Palkintojenjaossa tamman kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei se lähde ennen aikojaan viipottamaan, taikka sitten lähde ihan täysin hallinnasta kunniakierroksella. Vieraissa talleissa tamma viihtyy ihan hyvin ja malttaa siellä jopa rauhoittua yötä vasten hälinän vähentyessä. Kuljettamisen kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa.

Suku & jälkeläiset

i. Geetlehof Rubin
lewitzer
ruunikonkirjava, 147 cm
ii. Ruben
ruunikonkirjava, 145 cm
ie. Inga von Ferrer
ruunikonkirjava, 146 cm
e. Juver Carina
lewitzer
rautiaankirjava, 144 cm
ei. Carter Junior
rautiaankirjava, 143 cm
ee. Ninya
mustankirjava, 146 cm

o. Ballonge v.d. Rasco, s. 18.11.2014 (i. Balatin von Eichel)
o. Chaplin v.d. Rasco, s. 27.11.2014 (i. Chantano)
t. Ruby v.d. Rasco, s. 27.01.2015 (i. Wilfred von Dunsthof)

Rubinan isä Geetlehof Rubin eli meidän suomalaisten suussa kotoisasti vain Roope on perisaksalainen vitsiniekka. Se osaa poniksi kaikenlaisia metkuja - niin paljon, etteivät sen ihmiset edes pysyneet perässä. Roope vietti pari vuotta Suomessa ja ehti astua maan kapeaa lewitzerkantaa jonkun verran, joten se on yleinen nimi modernimpien lewitzerien suvuissa. Suomesta ori kuitenkin myytiin Ruotsiin. Se on kilpaillut jokaisessa kotimaassaan menestyneesti esteillä vähintään 110 cm tasolla sijoittuen, ja ori hyppääkin hienosti silloin kun ei keksi muuta tekemistä.

Ruben, Rubinan isänisä oli varsin ponimallinen, mutta silti yllättävän sporttinen yksilö. Suurin osa orin jälkeläisistä onkin kevyistä tammoista, jolloin lopputulos on ollut suurimmassa osissa tapauksista erittäin toimiva - kevyempi rakenne kuin Rubenilla, mutta kykyä ja paloa esteille. Selvitellessäni Rubinan polveutumista sain puhelimen päähän hieman huonosti englantia puhuvan kolmikymppisen naisen, jonka omistuksessa Ruben oli ollut kuusi vuotta - tullut kasvattajalta raakana viisivuotiaana, nainen oli itse muutamassa vuodessa vielä poni-ikäisenä luotsannut Rubenin kansallisiin esteluokkiin Saksassa. Tämän jälkeen Rubenilla oli ratsastanut nuori tyttö, jonka kanssa ori oli puhjennut kukkaan ja lopulta kilpaillut muutamaan otteeseen nollaa ja nelosta tehden jopa Saksan mestaruuksia vastaavalla tasolla, vaikka itse mestaruuksiin ori ei koskaan päässyt. Nainen kertoi, että luonteeltaan Ruben oli ollut melkoisen virkeä tapaus ja sen kanssa ei koskaan ollut tylsää päivää.

Rubinan isänemä Inga von Ferrer on kevyempää lewitzer-linjaa edustava daami, joka tosin nykyään viettelee leppoisia eläkepäiviä ihan Saksan pohjoisosissa. Se on ollut koko elämänsä kasvattajansa omistuksessa, mutta ollut leasattuna kolmelle eri poniratsastajalle, jotka ovat kukin kilpailleet sillä kaikissa lajeissa - yksi kenttäpainotteisesti ja kaksi muuta sitten estepuolella. Inga on valloittava persoona, joka ei jätä ketään kylmäksi, mutta omaa kyllä tammamaisiakin piirteitä. Tammalla on kolme jälkeläistä, joista yksi tosin jouduttiin lopettamaan jo nelivuotiaana. Geetlehof Rubin onkin syntynyt Ingan ollessa leasingissa, mutta tamman toinen jälkeläinen on yhä myös Ingan omistajan omistuksessa. Tammajälkeläisestä ei - no, ei tosin Rubinistakaan, tullut mitään huippuestetykkiä, mutta kumpainenkin ovat hyvin toimivia ja rotumääritelmää hyvin edustavia yksilöitä.

Rubinan ollessa jo Julius Garverin kasvatteja toisessa polvessa on sen emä Juver Carina myös samaisen herran kasvatti. Carina kilpaili nuorempana menestyksekkäästi estepuolella, mutta joutui jalkavamman takia siirtymään sivuun jo 9-vuotiaana. Tamma onkin varsonut kaksi varsaa Garverien maatilalla: Rubinan sekä orin, joka valitettavasti menehtyi vaikeaan ähkyyn jo 5-vuotiaana kotia vaihdettuaan. Carina on luonteeltaan erittäin kiltti ja sopeutuu helposti uusiin tilanteisiin, ja olikin tämän ansiosta aika ässä esteradoilla.

Isänisä Carter Junior on 5-vuotiaana Saksasta Belgiaan viety lewitzerori, joka osoitti lahjakkuutensa esteradoilla jo aikaisin ja kiersikin sittemin poniesteratoja ympäri Eurooppaa muutamienkin eri ratsastajien kanssa. Ori kilpaili pitkään, ja se kuljettaa yhä nuoria ponityttöjä ja -poikia maaliin alle metrisiltä radoilta opetusmestarina. Carter Juniorilla on muutamia kymmeniä jälkeläisiä. Se on periyttänyt noin puolille jälkeläisistään hyppykykyään - joskin on huomattu, että suurin osa varsoista ei ole ollut kovinkaan yhteistyökykyisiä ainakaan helposti - mitä ori itse taas oli.

Mustankirjava Ninya hieman romuisine luineen ja hassun laukkansa kanssa on hieman huvittava ilmestys. Ehkä tämän vuoksi se päätyi Garverien maatilalle, sillä kilpakäyttöön siitä ei edellisten omistajiensa mukaan ollut. Julius Garver, Rubinan ja tämän emän kasvattaja, oli kuitenkin innoissaan saadessaan hankittua edullisesti puhtaan lewitzerin. Mies saikin valmennettua Ninyan jopa 110-tasolta muutaman kerran maaliin. Tamma varsoi kaksi varsaa, Juver Carinan ja Juver Roberton, jonka jälkeen tamma valitettavasti jouduttiin lopettamaan jo 13-vuotiaana sen murrettua jalkansa tarhassa. Carina ja Roberto ovat varsin erilaisia keskenään, vaikka ovatkin saman tyyppisistä oreista. Yhdistävä tekijä lienee erittäin hyvä työmotivaatio, jonka myös Ninya omasi.

Kilpailut

Rubina on saavuttanut porrastetuissa estekilpailuissa maksimitasonsa (vaikeustaso 7).

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1357.80 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1666.09 p.

Yhteensä ominaisuuspisteitä: 3023.89 p.

30.12.2014 ERJ Cup Bailador - 120 cm - 11/203

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

29.9.2015 estevalmennus kotitallilla

Tänään aloittelimme Rubinan kanssa jo tutuksi käyneen valmentajan silmän alla ihan kevyessä ravissa ravipuomeja ylitellen. Kun saimme tamman rennoksi, siirryimme pääty-ympyrälle neljälle kavaletille, ja ympyrällä tehtiin eri yhdistelmiä: aluksi viittä tasaista, sitten neljää tasaista, sitten joka toiseen viisi ja joka toiseen neljä laukkaa... Rubina teki tehtävän suht hyvin, joskin valmentajamme huomautti, että minun pitäisi enemmän ratsastaa laukkaa eri pituiseksi, eikä korjata tammaa ulos kun tarvitsen lisää tilaa. Valmentajamme laittoikin toiselle pitkälle sivulle linjan, joka koostui kolmesta pystystä. Toiseen väliin otettiin neljä ihan normaalihkoa laukkaa, toiseen väliin taas kolme lyhyttä. Aloitimme lyhyen välin suunnasta, eikä kolme lyhyttä ja sen jälkeen hieman löysää ja neljä normaalia laukkaa tuottaneetkaan ongelmia Rubinalle, päin vastoin - tamma suoritti tehtävän todella hyvin. Sen sijaan toisin päin suoritettuna, ensin neljä normaalia laukkaa ja sitten kolme lyhyttä, tuottivat enemmän päänvaivaa. Tulimmekin tamman kanssa toistuvasti liian lähelle viimeistä pystyä, ja otti Rubina sen muutamaan otteeseen alaskin. Sainkin ohjeistukseksi ensimmäisen pystyn jälkeen ottaa tasapainottavan puolipidätteen, josta hieman eteen ajatuksella pari isompaa laukkaa ja sitten odottaa kohti linjan toista estettä, jonka jälkeen hyvin passiivinen myötäys toiselle esteelle: kättä juurikin vain tarvittavan verran mukaan, hieman normaalia pystymmässä ylävartalolla, ja alastulossa vatsalihakset tiukalle. Näin olisi mahdollista saada heti toiseen väliin ensimmäinen kolmesta laukasta lyhyeksi. Valmentajamme ohjeilla saimmekin tehtävän onnistumaan mukavasti, ja tähän oli hyvä lopetella. Loppuraveissa Rubina pärski varsin tyytyväisen oloisena.